Folklandia-risteily palaa kolmen vuoden tauolta todistaen maamme folkin elinvoimaisuudesta
Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia järjestetään kolmen vuoden tauon jälkeen Baltic Princess -laivalla 13.–14.1.2023. Luvassa on kokonaisvaltainen tapahtumaelämys, jonka ohjelmistoa tähdittävät niin folkin eturivin artistit, kansantanssin huiput kuin maamme kokeneet ruohonjuuritason folk-harrastajatkin. Kahdelle tuhannelle risteilyvieraalle on tiedossa ympäri vuorokauden sykkivää villiä folk-poljentoa yli seitsemänsadan hengen esiintyjäjoukon voimin. Myös yleisö pääsee monin tavoin osallistumaan tapahtumaan.
Huima musiikkikattaus folkin ajankohtaisimmista ja kiinnostavimmista tekijöistä
Nyt jo 26. kertaa järjestettävän Folklandia-risteilyn musiikkiohjelmistossa nähdään tuttuun tapaan huima kattaus kotimaisen ja pohjoismaisen folkin ajankohtaisimmista ja kiinnostavimmista esiintyjänimistä. Kuudella esiintymislavalla on luvassa niin rosoista folkia, pirskahtelevaa polkkaa, indie-vaikutteita, konemusiikin siivittämää tanssipoljentoa kuin perinnetietoista pelimannimeininkiäkin. Mukana on 96 esiintyjää tai esiintyjäryhmää.
Vilma Jää on yksi 2023 Folklandian kiinnostavimmista artisteista. Hänen musiikissaan akustiset perinnesoittimet kanteleesta kampiliiraan sulautuvat karjalaisiin karjankutsuhuutoihin ja elektronisiin biitteihin. Vilma Jää on saanut myös osakseen myös laajaa kansainvälistä huomiota roolistaan Kaija Saariahon Innocence-oopperassa.
Muita Folklandian artisteja ovat muun muassa viime vuonna Konsta Jylhä -kilpailun voittanut Luomuduo sekä 22-Pistepirkko-yhtyeestä tutun PK Keräsen ja haitaristi Leija Lautamajan The Moontwins -duo. Ruotsalainen Northern Resonance -jousitrio vie kamarimusiikkiin viittaavine sovituksineen skandinaavisen kansanmusiikin vaikutteet aivan uusiin ulottuvuuksiin. Zäpämmät-duo tuo musiikkinsa kautta esiin vaiettuja naisten kertomuksia laulun, kanteleen ja eksoottisen lyömäsoitinarsenaalin voimin.
Kielo Ilonan folk-rockissa taas kohtaavat rosoinen folk, indie-pop ja nordic noir ja kun Junna-yhtye törmäyttää konemusiikkia vanhoihin pelimannisävelmiin voi lopputuloksena olla vain hikinen polkkahurmos. Timo Alakotilan Petri Hakalalle säveltämän mandoliinikonserton kantaesitys on yksi 2023 Folklandian musiikkitarjonnan ehdottomista tapauksista samoin kuin Tsuumi Sound Systemin levynjulkaisukeikka. Muita Folklandian esiintyjänimiä ovat lisäksi muun muassa Enkel, ALDA, Eeva Meret, Äijäkanteleet sekä Timo Rautiainen & Ville Ojanen Band.
Katso esiintymisaikataulu ja kaikkien esiintyjiemme esittelyt: https://folklandia.fi/ohjelma-2023
Maamme elinvoimaisen kansantanssin juhlaa
Folklandian ohjelmisto tuo vahvasti esiin aikamme kansantanssin laadukkuuden ja monipuolisuuden. Kymmenien tanssiryhmien ja satojen tanssijoiden joukko todistaa maamme kansantanssin elinvoimaisuudesta. Mukana ovat muu muassa Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtyeeksi valittu PRO sekä oman esityskokonaisuuten toteuttava Siepakat. Oululaiset kansantanssiryhmät Hipasu, Raito, Polokkarit ja Flikat ovat yhdistäneet voimansa omaan Ookkonää? -esitykseensä. Mukana ovat lisäksi muun muassa tanssiryhmät Motora, Ottoset, Kärri, Kimara ja Katrilli.
Eläköön Folk! -gaala jakaa tunnustuksia maamme folkin huipputekijöille
Folklandialla järjestettävässä Eläköön Folk! -gaalassa jaetaan tunnustuksia suomalaisen folkloren merkittäville tekijöille ja toimijoille. Tunnustuksen saavat muun muassa vuoden kansanmusiikkilevy, vuoden tanssiteko, vuoden kansanmusiikkitekijä, vuoden tanssintekijä ja vuoden nuori pelimanni. Tilaisuudessa julkistetaan myös Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye. Gaalassa saa avauksensa myös Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen Arkistojen äärellä -teemavuosi.
Mukana 43 taustajärjestäjää
Folklandia-risteilyn järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä 43 valtakunnallisen ja kansainvälisen taustajärjestäjän kanssa.