Eläköön Folk! palkitut 20.2.2021

Eläköön Folk Stream-tapahtuma antoi äänen ja tilan kansanmuusikoille ja kansantanssijoille, jotka katsovat jo kohti valoisampaa vuotta 2021. Tampere-talolta nähdään tammikuulta siirretyn Folklandia-risteilyn parhaita paloja ja nostetaan malja 140-vuotiaalle Nuorisoseuroille.
Eläköön Folk! Gaalassa julkistettiin Vuoden Wäinö, Vuoden tanssiteko, Vuoden nuori pelimanni, Kaustisen vuoden yhtye, Vuoden kansanmusiikkilevy, Vuoden ohjaajat sekä Kultakantele.

Vuoden Wäinö 2021 on mestarikansantanssija Eivor Wallinvirta

Vuoden Wäinöksi nimetään kansanmusiikin ja kansantanssin alalla toimivat henkilö, ryhmä tai taho, jolle annetaan tunnustus taiteellisista tai pedagogisista ansioista ja /tai elämäntyöstä.  

Eivor Wallinvirta saa tanssijat eläytymään ja tuntemaan tanssi-iloa. Hän on harrastanut kansantanssia lapsesta asti. Kotiseuransa, Föreningen Brage i Helsingforsin tanssiohjaajana ja koreografina hän on toiminut 1980 luvun alusta. Finlands Svenska Folkdansring:in pääohjaajana hän on yhdistänyt koko suomenruotsalaisen kentän. Wallinvirta on tehnyt yhteistyötä niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten ryhmienkin kanssa ja toiminut mm. NORDLEK neuvostossa puheenjohtajana. 
Palkinnon luovuttaa KEKin puheenjohtaja Piia Kleemola / Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus. 
Lisätietoja: Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) Tj., Sirpa Lahti tel. +358 40738 4736 

Vuoden Nuori Pelimanni 2021 on Josefiina Varis

Kankaanpäästä kotoisin oleva Vuoden Nuori Pelimanni 2021 Josefiina Variksen pääsoittimet ovat urut ja piano. Hän aloitti myös viulun soiton 2007. Vuonna 2017 Anna-Mari Yrjänä perusti aikuisten pelimannien ryhmän Amyrit, jossa Josefiina on soittanut viulua.  Itsekseen hän on alkanut soittamaan kolmirivistä haitaria ja harjoittaa myös laulua kuoronjohdonopintojen ohella. Nykyisin hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkiosastolla.

15-vuoden ajan Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Koirasen perhe ovat jakaneet vuorovuosina 24-vuotiaana kuolleen Juho-Koirasen muistorahastosta apurahaa alle 24-vuotiaille kansanmusiikin harrastajille. 
Palkinnon luovuttaa Kansanmusiikkiliton toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri.
Lisätietoja: Siru ja Antti Koiranen, tel. +358 40 551 4237, antti.koiranen@gmail.com  
Suomen Kansanmusiikkiliitto, Tj., Päivi Ylönen-Viiri, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkiliitto, tel. +358 500 431 913  

Vuoden 2020 Kansanmusiikkilevyt: Dantchev:Domain: Say It ja Loimolan Voima: Ruttomužikan kyynäl!

Kansanmusiikkikansantanssi.fi -portaali ja Kansanmusiikki lehti julkistavat 12. kertaa Vuoden kansanmusiikkilevyn voittajaksi kaksi levyätasapisteillä. 

DANTCHEV:DOMAIN: Say it (FI/ BG/ US/ PT)
yhdistää  vahvat elokuvalliset melodiat universaaleihin elämäntarinoihin. Suomalais-bulgarialaisen Dantchevin musikin ympärille syntyneen kansainvälisen yhtyeen debyyttialbumi nostaa esille Haapavedeltä lähtöisin olevan laulaja-säveltäjän musiikillisen kielen osaksi suomalaista monimuotoista kulttuuria. Dantchev tunnetaan taiteilijanimellä  Bulgarian Voice from Finland ja hänen musiikkiaan on kutsuttu vapaasti hengittäväksi etnoksi.
Anna Dantchev (laulu, tupan.rumpu), Erno Haukkala (pasuuna, sousafoni), Kenneth Ojutkangas (kitara, tuuba), Antti-Pekka Rissanen (rummut), João Luís (vibrafoni, perkussiot).
Yhteystiedot: Glomama Music, hello@glomamamusic.com , Anna Dantchev, anna.dantchev@gmail.com

Loimolan Voima: Ruttomužikan kyynälLoimolan Voima
on uutta karjalankielistä musiikkia esittävä yhtye, ja Ruttomužikan kyynäl (suom. Kiivaan miehen kyynel) on heidän debyyttialbuminsa. Kotoperäinen karjalan kieli on yksi Suomen uhanalaisista aarteista. Loimolan Voima on uuden karjalankielisen musiikin lipunkantaja ja todiste siitä ettei karjalaisuus ole kuollut. Se haluaa tehdä karjalaista kulttuuria ja kieltä entistä tunnetummaksi maassamme.
Mika Saatsi: sävellykset, laulu, kieli- ja rytmisoittimet, looper, Korg MS20.
Niko Saatsi: tekstit, ukubasso, taustalaulu, rytmisoittimet.Yhteystiedot: Mika Saatsi, mika.saatsi@gmail.com, 040 2208848.Lisätietoja: Suomen Kansanmusiikkiliitto, Toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri, tel. +358 500 431 913 ja 
Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja Sauli Heikkilä, lehti(at)kansanmusiikkiuliitto tel. +358 45 672 2868. 

Kaustisen Folk Music Festivalin vuoden yhtye on Maria Kalaniemi ja Eero Grundström

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien arvostetun Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin esiintyjä, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista ja toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuoden 2021 valinnallaan festivaali haluaa kunnioittaa pitkäjänteistä pioneerityötä, jota tämän yhtyeen jäsenet ovat omien instrumenttiensa parissa tehneet.

Tällä yhtyeellä on vahva kasvutarina, jossa kaksi oman instrumenttinsa taidokasta polunraivaajaa on löytänyt saman tahdin musiikilliselle ilmaisulleen. Maailmallakin mainetta niittäneen yhtyeen muusikoilla on niin voimakas ote musiikkiinsa, että se tuntuu kuulijalle saakka. Valinnalla Kaustinen Folk Music Festival haluaa osoittaa kunniaa pitkän linjan tinkimättömälle työlle kansanmusiikin parissa ja toivoo tämän yhtyeen valloittavan kuulijoidensa sydämet joka puolella maailmaa.Lisätietoja: Kaustinen Folk Music festivalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki, 
tel. +358 40 358 2446, anne-mari.hakamaki(at)kaustinen.net

Vuoden Tanssiteko 2020 on Rami Melingin FolkJam -tunnit

Rami Meling on vetänyt virtuaalisia FolkJam -tunteja korona-aikana maaliskuusta joulukuulle 2020. FolkJam -tunnit ovat esimerkki siitä, miten tanssin harrastustoimintaa on mahdollista ylläpitää poikkeusaikana. Ne ovat olleet kaikille avoimia ja niihin on parhaimmillaan osallistunut yli 100 tanssijaa kerrallaan. Meling toimii Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten Pitko-ryhmän ohjaajana ja koreografina.

Suomen Nuorisoseurojen palkinnon voi saada henkilö, yhteisö tai tapahtuma, joka on tehnyt vuoden aikana jotakin merkittävää kansantanssin tunnettuuden kannalta tai edistänyt toiminnallaan kansantanssin leviämistä. Palkinnon saaja valittiin kansantanssimestari Antti Savilammen esityksen pohjalta.
Lisätietoja: Suomen Nuorisoseurojen toimialajohtaja Jukka Heinämäki, puh. 050 526 8957, jukka.heinamaki(at)nuorisoseurat.fi

Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat 2021 ovat Siina Toimela ja Marko Kotilainen

Suomen Nuorisoseurojen vuosittain myönnettävän Vuoden ohjaaja -tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa ja nostaa ohjaajan työn arvostusta. 

Siina Toimela, tanssinopettaja YAMK, Siepakat Ry, Rovaniemi. 
Siina on esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt sekä suomalaista kansantanssia että oman seuransa, Siepakoiden toimintaa. Hän ohjaa innostavasti ja saa harrastajat luottamaan itseensä. Siina järjestää laadukasta toimintaa kaiken ikäisille ja -taustaisille. Hänellä on taiteellista silmää ja taitoa kannustaa myös tanssijat luomaan itse. 

Marko Kotilainen, Rälläkkä-yhtyeen johtaja, Nuorisoseura Motora ry, Joensuu.


Nuorisoseura Motoran pitkäaikainen Rälläkkä -yhtyeen johtaja, muusikko Marko Kotilainen hoitaa tehtäväänsä suurella sydämellä ja ammattitaidolla. Marko tekee valtavan määrän vapaaehtoistunteja harjoitellen, roudaten, sovittaen, järjestellen yhtyeen asioita, äänittäen, editoiden ja matkustaen Motoran ryhmien mukana.
Yhteystiedot: Siina Toimela, puh. 040 7255867, siina.toimela(at)gmail.com
Yhteystiedot: Marko Kotilainen, puh. 050 5315996, marko.kotilainen(at)windowslive.com
Lisätietoja: Suomen Nuorisoseurojen toimialajohtaja Jukka Heinämäki, puh. 050 526 8957, jukka.heinamaki(at)nuorisoseurat.fi

Vuoden Kultakantele tunnustuksen 2021 saa Susanna Heinonen

Kanteleliiton vuoden 2021 Kultakantele tunnustus annetaan Susanna Heinoselle merkittävästä elämäntyöstä kanteleen hyväksi. Hän on pitkäkestoisesti, uraauurtavasti ja määrätietoisesti tehnyt työtä niin kanteleensoittajana, kanteleensoiton opettajana kuin kanteleen koulutuspolkujen edistäjänä.

Heinonen aloitti kanteleensoiton 1970-luvun lopulla ja oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka aloittivat alan ammattiopinnot. Sibelius-Akatemiassa hän suoritti ensimmäisenä kanteleensoiton A-kurssin v. 1994.Heinonen on toiminut kanteleensoiton opettajana useissa konservatorioissa ja musiikkiopistoissa, sekä myös johtajana Kanteleleireillä ja Finn-Kanteleet yhtyeen taiteellisena johtajana.

Vuoden 2020 kantele -tunnustus myönnetään Talvisirkus Baulle ja kanteleartisti Senni Eskeliselle.  
Lisätietoja antaa: Juha Ollikainen, puh. +358 50 434 1143, juha.ollikainen(at)kantele.net 

Valokuvat:
Mika Hämäläinen, Maarit Kytöharju, Miia Saatsi, Jimmy Träskelin, Gunnel Mette, Miisa Korkiamäki.