FOLKLANDIA HEMMOTELEE SIELUA JA SYDÄNTÄ!

​Hileisen kuumaa huumaa on jälleen tarjolla, kun folkloren suurin talvitapahtuma avaa 24. kerran Suomen festivaalivuoden.  Nyt mennään maailmalle ja sfääreihin. Nuorisoseurojen Folklandia-risteilyllä on 134 kansanmusiikin ja kansantanssin huippunimistä koostuvaa esiintyjäkokoonpanoa 10 eri maasta. Folklandian ohjelmasta löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia artisteja. Perinnettä hyödynnetään monin tavoin ja genrerajoja rikotaan ilolla.

Ensimmäistä kertaa Folklandialla nähdään palkittu nykyflamencoryhmä Compañía Kaari & Roni Martin. ”Hevostrilogian” eri teoksista rakentuvaan Kaari Martinin soolokokonaisuuteen sisältyvät Roni Martinin Pentti Saarikosken teksteihin sävelletyt ”Hullun miehen hevonen” ja Kaksipäinen hevonen”. Trilogian täydentää ”Frou Frou, hevoseni” teoksesta Anna Karenina.

Koreografi Hanna Poikelan uutuusteos ”Kyllikki”  vie matkalle suomalaisen naisen ruumiin historiaan ja seksuaalisuuteen. Tässä tanssiteoksessa Impivaaran neidot käyvät vuoropuhelua Y-sukupolven naisten kanssa.

Viron 100-vuotisjuhlat jatkuvat Folklandialla huippumuusikkojen kanssa: Duo Tuulikki Bartosik & Timo Alakotila, Eva Väljaots, MandoTrio ja Duo Malva & Priks. Ensi kertaa risteilyllä nähdään myös yksi Viron suosituimmista folkbändeistä, nelihenkinen perinnemusiikkiyhtye Rüüt, jonka musiikkia luonnehditaan mystiseksi, taidokkaaksi ja harmoniseksi.

Kotimaisesta musiikkikattauksesta löytyvät nykykansanmusiikin virtuooseista koostuva Frigg, joka tunnetaan energisistä live-esiintymisistään sekä svengaava Sväng, joka on asettanut uudet standardit huuliharppumusiikille. Mukana upeassa musiikkitarjonnassa on myös Pauanne-yhtye, jonka käyttämät soittimet ovat olleet uskomusten mukaan syntisiä. Nyt yhtye esittää modernia kansanmusiikkia, jossa traditio taipuu nykyihmisten taajuudelle. Folklandialla hurmaa myös nousukiidossa oleva duo mammantytöt! kimaltavalla perinteentulkinnallaan ja vahva duosoitollaan tarjoten kuulijoille ”Cool Finnish folkkia”.

Etnogaala 2019 -ehdokkaita on Folklandia-risteilyllä useasta sarjasta, kuten Kaari Martin ja Hanna Poikela Vuoden tanssintekijäksi, mammantytöt! ja Pauanne Vuoden tulokkaaksi sekä Sväng Vuoden artistiksi ja Vuoden kansainvälistyjäksi.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus pureutuu tänä vuonna teemaan ”Maailmalla - kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa”. Vuoden 2019 ”Yhdessä Folkin aallonharjalla” tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat Etnogaala to 10.1., FolkForum-seminaari pe 11.1., Folklandia-risteily pe-la 11.–12.1. ja Folklandian Jatkot la 12.1.

Risteilyn taustajärjestäjinä ovat alan tärkeimmät järjestöt, tapahtumat ja oppilaitokset. Käytännön järjestelyistä vastaa Nuorisoseurojen tapahtumatoimisto Pispalan Sottiisi.

Folklandia on korkeapaineen keskus, joka hemmottelee sielua ja sydäntä. Tervetuloa folklaineille!

www.folklandia.fi
www.etnogaala.fi

Kuva Ilkka Karppanen. Compañía Kaari & Roni Martin​.

Lisätietoja antavat:
Toimialajohtaja Jukka Heinämäki, ohjelmatuottaja Jaana Kari ja tiedottaja Maarit Saarelainen.
etunimi.sukunimi@nuorisoseurat.fi