Kansainvälisesti kiinnostavat alan huiput valloittavat Folklandialla

Tiedote 4.11.2022. Julkaisuvapaa.

Kansanmusiikin ja kansantanssin suurtapahtuma Folklandia järjestetään Baltic Princessillä 13.–14.1.2023. Tänään Folklandia julkaisee jälleen kolme uutta esiintyjäkokoonpanoa festivaalin ohjelmistosta. Koko ohjelmisto julkistetaan 22.11. tapahtuman verkkosivuilla ja festivaalin sovelluksessa. 

Ruotsalainen Northern Resonance on jousitrio, joka vie kuulijansa vaikuttavaan ja juhlalliseen äänimaailmaan. Viola d’amoren, hardangerviulun ja avainviulun liitto on sykähdyttävä ja erikoinen, ja Northern Resonance kuvailee sointinsa ydintä ylvääksi ja syväksi. Yhtyeen musiikki vie perinteisen pohjoismaisen polkka-, valssi- ja marssimusiikin täysin uuteen suuntaan sen räjähtävillä rytmeillä ja villin vapaalla improvisaatiolla. Northern Resonance työstää parhaillaan uutta musiikkia heidän toiselle albumilleen, joka äänitetään syksyllä 2022.

Eva Väljaots & Robbie Sherrattin (EST/ENG) musiikki ammentaa Viron ja Englannin musiikkiperinteistä. Kantele, viisikielinen viulu ja ihmisäänet yhdistyvät duon soinnissa lumoavan sävyrikkaalla tavalla ja kokonaisuus on perinnetietoinen, mutta moderni. Yhtyeen ohjelmisto koostuu sekä perinteisistä että omaa tuotantoa olevista lauluista ja tanssikappaleista. Duon esiintymiset sisältävät paljon improvisaatiota ja sovitukset syntyvät usein hetkessä, mikä luo konsertteihin vahvan läsnäolon. Väljaots ja Sherratt julkaisevat debyyttialbuminsa keväällä 2023.

Johanna Juhola ja Timo Alakotila esittävät pelimannimusiikin rytmityyppeihin pohjautuvia sävellyksiään improvisaatiolla höystettynä. Juholan ja Alakotilan sävelkieli on yhtä aikaa juurevaa ja perinnetietoista, mutta kantaa mukanaan molempien taipumusta fuusioida heille itsellensä rakkaita tyylejä osaksi sävellysten harmonioita ja fraseerausta. Taiteilijaprofessori Timo Alakotila on maamme kansanmusiikin tärkeimpiä uudistajia ja suunnannäyttäjiä. Harmonikkataiteilija Johanna Juhola on puolestaan uudistanut mielikuvaa harmonikasta. Juhola on julkaissut viisi soololevyä ja esiintyy myös yhtyeissään Johanna Juhola Reaktori ja Trio.

Duo on soittanut yhdessä noin 15 vuotta ja esiintynyt Suomen lisäksi mm. Pohjoismaissa, Euroopassa ja Arabiemiraateissa. Tahoillaan molemmat soittajat ovat esiintyneet useassa kymmenessä maassa. Heidän ensilevynsä "Vapaassa tilassa" julkaistiin 2007 ja parhaillaan tekeillä oleva seuraava albumi ilmestyy vuoden 2023 alussa.

Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan 22.11.2022. Median edustajat voivat akkreditoitua Folklandialle joulukuun alkuun mennessä täällä.  Risteilypaketit ovat myynnissä Ikaalisten Matkatoimistossa. Tapahtuman järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä yli 40 keskeisen alan kotimaisen ja pohjoismaisen toimijan kanssa.