Täysi laiva iloisia ihmisiä juhli Folklandian paluuta kolmen vuoden tauolta

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia pystyttiin järjestämään taas kolmen vuoden tauon jälkeen. Suomen Nuorisoseurojen ja 43 taustajärjestäjän yhteistyössä toteuttama risteily kokosi viikonloppuna Baltic Princess -laivalle 2000 ihmistä, jotka saivat nauttia kohtaamisen riemusta ja yli sadan esiintyjäkokoonpanon esiintymisistä.

– Laiva oli täynnä ja on hienoa, että tavoitimme jälleen kaikenikäistä yleisöä aina nuorista konkareihin saakka. Esiintyjiä oli toista sataa ja ohjelmistoomme mahtui koko kansanmusiikin ja -tanssin kirjo. Olen erittäin kiitollinen yleisöllemme, kaikille esiintyjillemme ja mukana oleville yli 40 taustajärjestäjälle. Folklandia on syntynyt ja se myös elää ja kehittyy tästä koko alaamme palvelevasta yhteistyöstä, Suomen Nuorisoseurojen tanssin ja tapahtumien toimialajohtaja Jukka Heinämäki, kertoo.

Folklandian henkeen perinteisesti kuuluneet yhteisöllisyys, spontaanit jamit ja muut kohtaamiset risteilijöiden kesken olivat edelleen vahvasti läsnä tapahtumassa. Myös kaikki kolme Pelimannin penkkiä, eli avointa lavaa, olivat ahkerassa käytössä. Myös moninkertaiset Folklandian kävijät Vilma jää ja Timo Rautiainen korostivat lehdistötilaisuudessa tapahtuman merkitystä omalle uralleen ja muusikkoudelleen.

Folklandialla järjestettiin myös Eläköön Folk! -gaala, missä jaettiin tunnustuksia ja palkintoja suomalaisen folkloren merkittäville tekijöille ja toimijoille. Tunnustuksia myönnettiin muun muassa sarjoissa vuoden kansanmusiikkilevy, vuoden tanssiteko, vuoden tanssintekijä, vuoden kansanmusiikkitekijä, vuoden tulokas ja vuoden nuori pelimanni. Tilaisuudessa julkistettiin myös vuoden Wäinö -elämäntyötunnustuksen ja Vuoden kantele -palkinnon saajat sekä Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye. Oman tunnustuksensa saivat myös Suomen Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat. Tanssitaituruutta ja nopeita jalkoja vaatineessa tikkuristitanssin SM-kisassa voiton vei Jessica Westerholm Kirkkonummelta.

Ensi vuoden Folklandian päivämäärät ovat jo selvillä. Risteily järjestetään 12.-13.1.2024. – Innokkaimmat kävijämme ovat perinteisesti varanneet lippunsa seuraavan vuoden tapahtumaan jo edellisen Folklandia-risteilyn aikana, Jukka Heinämäki iloitsee.

Kuvassa Enkel esiintymässä täydelle salille Folklandialla 2023. Kuva: Ville Kurki