Väkevää folkkia voodoorockista runonlauluun!

25. kertaa 10.-11.1.2020 järjestettävän kansanmusiikin ja kansantanssitapahtuma Folklandian ohjelmatarjotin on kukkuroillaan eikä tekijöissä ole säästelty. Kymmenellä esiintymislavalla voi sukeltaa slaavilaisesta folkista afrobeatiin ja voodoorockista suomalaiseen runonlauluun. 22 tunnin pituiselle Folklandia-risteilylle osallistuu 120 eri esiintyjäkokoonpanoa kuudesta eri maasta. Luvassa on villiä energiaa ja hypnoottisia rytmejä. 

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuoden 2020 teema on Tanssiin kutsu. Eikä suotta, sillä Oamk Dancen opiskelijat ja Pispalan Sottiisin paritanssilähettiläät tanssittavat yleisöä pop up -tanssipajoissa koko risteilyn ajan elävän musiikin tahtiin.

Slaavilaista folkkia ja protestilauluja

Ensimmäistä kertaa Folklandialla nähdään Iva Nova, neljän venäläisen naisen bändi, jonka musiikissa yhdistyy slaavilainen folk sekä moderni rock ja jazz, siinä kuuluu ripaus myös energistä teknomusiikkia. ”Coolest Russian female band” – Russia Rolling Stone Magazine

Ruotsalainen Kolonien bändi on luonut oman maailmansa kansanmusiikkikartalle. He tuovat perinteisen folkmusiikin 2000-luvulle yhdistäen siihen vivahteita popista ja reggaesta. Kolonien-yhtyeen musiikki on yhteiskunnallisesti kantaaottavaa ja se on alun perin syntynyt jäsentensä yhteisestä taustasta Ruotsin Vihreässä liikkeessä. ”The most uplifting protest music I´ve ever heard” – Lira Music Magazine

Afrobeat funkia ja elektrofolkkia

Helsinkiläisen kitaristin Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja-laulaja Noël Saizonoun luotsaama kahdeksanhenkinen afrobeat ja funk -yhtye Helsinki-Cotonou Ensemble on jo käsite. Benin International Musical määrittelee itse HCE:n musiikin urbaaniksi voodoojuurirockiksi. Heidän viimeisin albuminsa on vuonna 2018 julkaistu ”We Are Together”.

Elektrofolkyhtye Okra Playground yhdistää musiikissaan traditionaaliset instrumentit moderneihin äänimaisemiin ja vahvoihin lauluharmonioihin.  Sen musiikki ponnistaa suomalaisesta kansanperinteestä kurkottaen elektroon ja poprockiin. Kolmen naisen vahvat äänet ja hypnoottinen rytmi kuljettavat kuulijansa musiikkimatkalle.

Folklandialla on bändien ja tanssiryhmien lisäksi myös 13 erilaista duoa ja neljä sooloa. Sooloesiintyjistä kuullaan muun muassa Etnogaalassa 2020 Vuoden kansainvälistyjäksi ehdolla olevaa Maija Kauhasta, jonka vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat ja rouhea kantele luovat ainutlaatuisen soundimaailman. Duojen musiikillinen tyyli vaihtelee Tellu Turkan ja Timo Alakotilan tummasävyisistä lauluista suomenruotsalaisten pelimannien Kenneth Normanin & Mats Granforsin polskiin ja menuetteihin.

Yli 40 tanssiryhmän joukosta nousee ensiesityksensä Folklandialla saava Kipuna Kollektiivin Siina Ounaslehdon koreografioima, livemusiikin siivittämä tanssiteos ”Öin ja päivin”. Teos pohjautuu Lapin taruihin ja on saanut inspriraationsa Eino Leinon samannimisestä runosta.
Kipuna Kollektiivin Sinua rakastan teos yhdistää teatteria, tanssia ja musiikkia. Se kertoo Irwin Goodmanin tunnetuksi tekemien laulujen kautta Eevin ja Artsin tarinan.

Tutustu esiintyjäkattaukseen >>
Uutta! Folklandialla on koekäytössä uusi palvelu, josta pystyt tarkastelemaan paikan, ajankohdan ja genren mukaan. Järjestelmä aukeaa uuteen ikkunaan >>
Folklandia-risteiltyn taustajärjestäjinä toimivat kansanmusiikin ja kansantanssialojen tärkeimmät kotimaiset järjestöt, tapahtumat ja oppilaitokset. Käytännön järjestelyistä vastaa Suomen Nuorisoseurojen tapahtumatoimisto Pispalan Sottiisi Tampereelta. 

Lisätietoja Folklandia-risteilystä antavat:
Toimialajohtaja Jukka Heinämäki, puh. 050 526 8957, jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi
Ohjelmatuottaja Jaana Kari, puh. 050 409 8332, jaana.kari@nuorisoseurat.fi
Tiedottaja Maarit Saarelainen, puh. 050 595 7874, maarit.saarelainen@nuorisoseurat.fi